Тендер на тисячу пікапів для ЗСУ несподівано скасували

26 грудня 2023

За два дні до дати тендеру на закупівлю понад тисячі пікапів для ЗСУ організатор торгів відкликав своє оголошення на Prozorro.

Оборонне відомство планувало витратити 1 749 865 263 гривень з ПДВ (один мільярд сімсот сорок дев’ять мільйонів грн) гривень на придбання 1016 пікапів. Учасники закупівлі мали внести свої пропозиції до 17:00 27 грудня 2023 року.

Початок аукціону було заплановано на 28 грудня. Однак ще тоді в експертів редакції Авто24 закралися сумніви щодо реальності постачання такої кількості машин в стислі терміни – до 15 березня 2024 року. На цю дату замовник мав отримати всю партію машин, без розбивки на частини.

Читайте також Інфраструктуру Київщини захищатимуть новенькі пікапи з кулеметами у кузові

Експерти Авто24 тоді ж вдарили на сполох щодо ціни на пікапи. В середньому за кожен позашляховик Міноборони планувало заплатити 1 722 308 гривень. Наші висновки, що на ринку нових пікапів є пропозиції за набагато нижчою ціною все-таки було почуто – розголос пішов. Тим паче, редакція дала повний розклад з цінами на найбільш ходові пікапи, що коштували набагато дешевше від заявленої вартості на купівлю.

На вогневій позиції екіпаж мисливців за шахедами. Фото: forums.kitmaker.net

Замовник зняв оголошення про проведення торгів. Повідомляється, що це рішення прийнято на підставі листа начальника Центрального управління координації зовнішньоекономічної діяльності Міністерства оборони України від 23.12.2023 №220/64/1301 щодо остаточного уточнення (роз’яснення) технічних характеристик транспортних засобів та деяких умов закупівлі в електронній системі закупівель Prozorro.

Читайте також Допомога ЗСУ: які пікапи купують в Україні

Очікується, що "Агенції оборонних закупівель" змінить не лише терміни постачання, але й технічні вимоги закупівлі, у т.ч. з’являться нові критерії щодо технічних характеристик автомобілів, термінів постачання чи ціни.

Не виключено, що може змінитися замовник. Як пригадуєте, з недавнього часу закупівлі для Збройних сил здійснюють два державних підприємства: «Агенція закупівель у сфері оборони» та «Агенція оборонних закупівель».