Відео: злодії за півхвилини зрізали з машини каталізатор

14 червня 2021

Чорну роботу злодіїв зняла відеокамера на будинку власника. Зухвалі зловмисники діяли на світанку, що дає шанс на те, що їх упізнають.

Крадіжка каталітичного нейтралізатора стала проблемою для автомобілістів у всьому світі. Це відео показує, наскільки швидко це можна зробити, при належній майстерності.

Дивіться також: Чоловік застав викрадачів конверторів на гарячому, але протидіяти їм не зміг: відео

Час виконанні тієї чи іншої операції на сервісній станції чітко прорахований. В різних автомобілях одна і та ж операція може займати різну кількість часу, через особливості конструкції. Але майже у всіх сучасних автомобілів є деталь, встановлена приблизно в одному і тому ж місці, причому зовні, що робить її демонтаж досить простим. Принаймні, якщо виконувати його за допомогою електричного різака, як це роблять мисливці за каталітичними нейтралізаторами.

На кадрах з прибудинкової камери видно, як двоє чоловіків виходять з білого Acura TL і залазять під пікап Ford F-250, високий кліренс якого дозволяє без проблем поміститись під машиною. Злочинці діяли холоднокровно і злагоджено, використовуючи акумуляторний інструмент. Відео триває 51 секунду, але з того моменту, як перший зловмисник опиняється під пікапом жертви і до їх відходу проходить усього 25 секунд.

Каталітичний нейтралізатор чи каталізатор – це пристрій в випускний системі, призначений для зниження токсичності відпрацьованих газів. У його будові є дорогоцінні й рідкоземельні метали паладій та родій. Саме на них і полюють злодії. З продажу одного каталізатора можна виручити близько 3000 доларів.

Нещодавно в США спіймали викрадачів нейтралізаторів з “товаром” на 750 тисяч доларів. Зловмисники надавали перевагу гібридам Toyota Prius, через краще збереження компонентів, та великим пікапам за розмір деталі та зручності демонтажу. Українська поліція також регулярно виловлює таких “механіків”. А у Toyota переконані, що знайшли спосіб захисту від крадіжок каталізаторів.