Volvo створила "живу стіну" для зменшення забруднення океану

28 березня 2019

Сіднейський інститут морських наук, бюро Reef Design Lab та спеціалісти Volvo Car Australia працювали над цим проектом разом.

Шведська марка Volvo будує штучні мангрові зарості, щоб допомогти очистити воду у гавані Сіднея.

Також цікаво: На АЗС знову виявлено некондиційний бензин А-95: дослідження

Урбанізація призвела до зникнення справжніх мангрових рослин з акваторії Сіднею ще 230 років тому. Через це вода на узбережжі стала брудною. У “Вольво” вирішили боротись з засміченням води, створивши імітацію мангрових заростей. Автори проекту покладають сподівання, що планктон та дрібні морські істоти оселяться у цих штучних “рослинах”, що й допоможе очищувати гавань.

Фото: Volvo Living Seawall / Volvo

У цьому проекті Volvo співпрацює з лабораторією дизайну Reef, студією дизайну еко-інженерії та Інститутом морських наук Сіднея. Жива стіна складається з 50 бетонних плиток, розміром 55х55 см, посилених переробленими пластиковими волокнами. Плитки були надруковані 3D-принтері і якмога точніше повторюють структуру і форми кореневої системи мангрових дерев.

Проект Volvo Living Seawall є продовженням кампанії Volvo по очищенню океанів від пластику та іншого забруднення. “Дослідники дійшли висновку, що проста “чистка” світового океану – марна справа, якщо у нього й далі потраплятиме по 8 мільйонів тонн сміття щороку”, – говорить Нік Коннор, голова Volvo Australia. “Вирішення проблеми забруднення вимагає нових рішень та інновацій. Є шведське слово “omtanke”, що означає “турбота” та “розгляд”, а також “подумати знову”. У Volvo ми завжди намагаємося переосмислити, переробити, перетворити на краще людей і світ, в якому ми живемо”.

Також цікаво: Компанія Jaguar показала на відео, як правильно сидіти за кермом