Хто може ввозити автомобілі в Україну без податків

26 серпня 2020

Існує три категорії громадян, яким це дозволяє законодавство.

Про них розповідає начальник управління забезпечення митного контролю та оформлення Закарпатської митниці Держмитслужби Василь Татош.

При ввезенні легкових автомобілів в Україну звільняються від оподаткування митними платежами такі категорії громадян:

  • особи з інвалідністю, що забезпечуються легковими автомобілями, визнаними гуманітарною допомогою відповідними органами соціального захисту населення;
  • громадяни, що ввозять (пересилають) легковий автомобіль у зв'язку з переселенням на постійне місце проживання в Україну;
  • громадяни-резиденти, на користь яких відкрито спадщину за межами України;
  • громадянами-резиденти, які отримали транспортні засоби у вигляді нагород і призів на міжнародних змаганнях, конкурсах за межами митної території України.

Згідно статті 377 Митного кодексу, легкові автомобілі при ввезенні в Україну з-за кордону оподатковуються ввізним митом, акцизним податком і податком на додану вартість.

Також у тему: калькулятор розмитнення авто в 2020 році

Правила митного контролю та митного оформлення транспортних засобів, що переміщуються громадянами через митний кордон України, затверджено наказом Держмитслужби від 17.11.2005 № 1118.

Гуманітарна допомога

Забезпечення інвалідів, дітей-інвалідів автомобілями, визнаними гуманітарною допомогою, здійснюється на умовах, передбачених законом, відповідно до Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19.07.2006 № 999.
Відповідно до частини першої ст. 6 Закону від 22.10.1992 № 1192-XIV «Про гуманітарну допомогу» визнання товарів (робіт, послуг) гуманітарною допомогою здійснюється центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері соціального захисту населення, у кожному конкретному випадку з урахуванням особливостей.

Також цікаво: як привезти авто з Європи під час карантину

При переїзді в Україну

При ввезенні авто під час переїзду в Україну на постійне місце проживання повинні виконуватися наступні умови:

  • ввезення (пересилання) автомобіля має бути здіснене протягом шести місяців з дня видачі документа, що підтверджує право громадянина на постійне проживання в Україні;
  • ввезення легкового транспортного засобу у кількості не більше однієї одиниці на кожного громадянина, який досяг 18-річного віку;
  • документальне підтвердження того, що до дня видачі цього документа громадянин проживав на території країни, з якої він прибув, не менше трьох років;
  • транспортний засіб особистого користування, що класифікується в одній із товарних позицій 8702, 8703, 8704 (загальною масою до 3,5 тонни), 8711 згідно з УКТ ЗЕД (у кількості однієї одиниці на кожного громадянина, який досяг 18-річного віку) був у власності (чи співвласності) того, хто переїжджає, не менше одного року.

Відкриття спадщини

Відповідно до пункту 5 ч. 10 статті 374 Митного кодексу України звільняються від оподаткування митними платежами автомобілі у кількості не більше однієї одиниці, що входять до складу спадщини за законом, відкритої за межами України на користь резидента, у разі підтвердження її складу органами, що вчиняють нотаріальні дії у країні її відкриття. Зазначене підтвердження підлягає засвідченню або легалізації у відповідній закордонній консульській установі України, якщо інше не передбачено міжнародними договорами, згоду на обов'язковість яких надано Верховною Радою України.

Якщо автомобіль – нагорода у змаганнях чи виграш

Звільняються від оподаткування митними платежами легкові автомобілі у кількості не більше однієї одиниці згідно з пунктом 6 ч. 10 ст. 374 Митного кодексу України, одержані громадянами-резидентами у вигляді нагород і призів на міжнародних змаганнях, конкурсах за межами митної території України, за умови документального підтвердження факту нагородження нотаріальними органами відповідної країни.

Зазначене підтвердження підлягає засвідченню або легалізації у відповідній закордонній консульській установі України, якщо інше не передбачено міжнародними договорами, згоду на обов'язковість яких надано Верховною Радою України.

Нагадаємо, як пригнати в Україну у 2020 році "євробляху"..