Aston Martin DBX: розкішний британський кросовер представлений офіційно

20 листопада 2019

Час радіти тим, кому вже встигли набриднути їхні Bentayga, Cayenne, Urus та Cullinan.

Перший за 106 років історії марки Aston Martin позашляховик нарешті повністю розкритий. Як і його конкуренти, DBX скоріше суперкар з підвищеною прохідністю, наж повноцінний джип. Виробник описує його, як “гран-турізмо з ширшими можливостями”.

Дивіться також: З'явився перший офіційний знімок позашляховика Maybach

Aston Martin, слідом за Porsche, Lamborghini, Bentley та Rolls-Royce, віднині має в лінійці кросовер. “Урус” та “Бентайга” визначені як головні ринкові суперники Aston Martin DBX, хоча за габаритами новачок трохи поступається їм обом: довжина кросовера – 5039 мм, ширина – 1998 мм, висота – 1680 мм.

Фото: Aston Martin DBX 2020 / Aston Martin

Легкий кузов з композитних матеріалів, великі (22 дюйми в базій версії) колеса, обтічний стрімкий силует з фірмовим “качиним хвостиком” на кормі – усе видає в ньому типовий Aston Martin. Та є й дещо своєрідне, сучасне: мінімум виступаючих елементів на кузові, відсутність заднього склоочищувача (його роботу виконує стиснене повітря), заховані під кромку дверей ущільнювачі, які роблять невидимим перехід між склом та кузовом і скляні накладки на стійках, що створюють візуальний ефект єдиної поверхні.

Aston Martin DBX чимало компонентів запозичив у концерна Daimler. Під капотом у нього мотор AMG V8 4.0 з парою турбін, яким вже оснащують моделі Vantage та DB11. Для DBX його розігнали до 550 к.с. і 700 Нм. Дев'ятиступеневий “автомат” і роздавальна коробка з муфтою підключення передньої осі майже ідентичні тим, що працюють у Mercedes GLE. Однак приводні вали і міжколісні диференціали у DBX свої, причому задній диференціал – з електроннокерованим блокуванням. Своя у “Астона” і платформа, на відміну від Urus та Bentayga, збудованих на шасі Touareg. Пневматична підвіска з адаптивними амортизаторами забезпечує мінімальний крен в поворотах і регулювання дорожнього просвіту від 140 до 235 мм.

Також цікаво: Електричний флагман BMW i7 вперше сфотографували без камуфляжу

За динамічними характеристиками Aston Martin DBX виявився трохи слабкішим, ніж 650-сильний Lamborghini Urus: від 0 до 100 км/год британський кросовер прискорюється за 4,5 секунди, максимальна швидкість – 291 км/ч, тоді як італійський суперник має показники 3,6 секунди і 305 км/год. 550-сильний Bentayga за динамікою майже ідентичний своєму земляку.

Фото: інтер’єр Aston Martin DBX / Aston Martin

Салон DBX пропонує 5 повноцінних місць. У стандартну комплектацію включені шкіряна обробка (тканина – опція), тризонний клімат-контроль, підігрів всіх сидінь і панорамний дах. Приладова панель – 12,3-дюймовий екран, мультимедійний комплекс – з 10,25-дюймовим екраном, додатковою сенсорною панеллю управління на центральному тунелі, голосовими командами і сумісністю з персональними гаджетами на Android та іOS.

Багажник кросовера вміщує 632 літра поклажі, збільшити вантажний простір можна складанням спинок сидінь, розділених в пропорції 40:20:40. DBX здатен буксирувати причіп масою до 2,7 тонни.


Aston Martin налагодить випуск DBX на заводі в Сент-Атан і планує збирати спочатку по 5000 кросоверів на рік, поступово нарощуючи обсяг до 15 тисяч. США, Близький Схід і Китай є головними ринками для Aston Martin DBX, для кожної країни визначений точний обсяг доступних для продажу машин. Рекомендована виробником вартість базової моделі для Британії – 158 тисяч фунтів, для Німеччини – 193 500 євро, а для США – 189 900 доларів. Прийом замовлень вже розпочався, а машини клієнти почнуть отримувати у другому кварталі 2020 року. Згодом гамма DBX буде доповнена гібридною модифікацією та, можливо, версією з бітурбомотором V12.

Також цікаво: Електричний крос-купе Audi e-tron Sportback представлений офіційно: характеристики, ціна, фото, відео